Bas Verkade

Naast mijn werk in het onderwijs lopen schilderen en muziek als een rode draad door mijn leven. In mijn vrije tijd pakte ik alles aan om ervaring op te doen met schilderen: illustreren van kinderboeken, maken van muurschilderingen, beschilderen van struisvogeleieren en melkbussen, decors van poppenkasten… Het ontwerp van de hoes van de 1e LP en later van de CD hoesjes van onze band (Chimera) was mijn eerste serieuze opdracht.

Ergens in de jaren ’80 ben ik begonnen met olieverf. Oude huizen, onheilspellende luchten, eenzame vlakten en bergen zijn grote inspiratiebronnen. In de zomer moet ik altijd even de bergen zien en erin lopen. De ongerepte natuur, de dreiging vlak voor een opkomend onweer, soms is de atmosfeer heel apart. Die momenten wil ik graag vastleggen.

Thuis ga ik de realiteit opnieuw inrichten; op het doek heb ik alle vrijheid. De sfeer van de schilderijen wordt daardoor surrealistisch. De mensen en gebouwen die ik in die sfeer plaats gaan op in het landschap en vormen een andere werkelijkheid. De vervreemding is vaak het grootst als het me lukt de objecten zo realistisch mogelijk te schilderen. Men noemt mijn werk hierdoor soms ‘Imaginair realisme’. Het schilderen blijft voor mij een zoektocht naar een verborgen wereld.

Een volledig overzicht van mijn werken is te zien op de website (zie op deze pagina).

Fotoalbums geplaatst door Bas Verkade