1 maart 2021

Sinds medio 2020 wordt er maandelijks in de Maassluise Courant De Schakel en Maassluis.nu aandacht besteed aan de vele buitenkunstwerken die Maassluis rijk is. Dit leuke project – ‘Kunstwerk van de Maand’ – is ontstaan uit een samenwerkingsverband van de Culturele Raad  Maassluis, de Historische Vereniging Maassluis en de gemeente Maassluis.

Afgelopen donderdag kwam de Kunstkop aan bod – een initiatief van Maassluise Kunstenaar Ans van de Wiel – en het leek ons aardig daar via het krantenartikel nog eens aandacht aan te besteden. Op onze website vind je hier een bericht over het initiatief en hier over de onthulling van de Kunstkop.

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaande tekst van het krantenartikel is van Jan Buijsse.

Een aantal Maassluise Kunstenaars werkt in Ateliergebouw De Wasserij aan de Zuidvliet. Een oud pand dat in gebruik is geweest bij Wasserij Smeele; sinds 2008 heeft het zijn huidige bestemming gekregen. Het is van 1880, maar al in 1605 was op deze plek een blekerij ‘met een woonhuys, een schuur, een spoelhuys, seer bequaem om webbens te blycken’.
Bij het tienjarig bestaan van het ateliergebouw schreven de kunstenaars een prijsvraag uit voor het ontwerpen van de beschildering van een ‘Kunstkop’ op het plein voor het gebouw. Resultaat: een kleine 70 inzendingen, onder andere van derdeklassers van het Reviuslyceum. De kunstenaars kozen hieruit het ontwerp van Fabiënne Prins. Zij mocht samen met kunstenaar en initiatiefneemster Ans van de Wiel de kop op ware grootte beschilderen.

De Kunstkop is een 120 cm groot mensenhoofd, bestaande uit twee platen die haaks op elkaar staan en zo een rond, abstract hoofd vormen. De ogen zijn twee gaten in de plaat. Bij eerste aanblik doet die vorm even denken aan het betonplastiek Sylvette van Pablo Picasso, bij Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Het werk van Fabiënne is een kleurrijke collage met duidelijke graffiti-elementen en invloeden van games, stripverhalen, Japanse manga, cartoons en de Memphis-stijl. Onder het motto ‘Daar krijg je toch een KUNSTKOP van’ is het tijdens de Kunstroute 2019 onthuld. Bij een herbestrating is de Kunstkop jammer genoeg verkeerdom geplaatst.

Gevraagd naar hun mening zegt de Maassluise jeugd erover dat het een heel raar maar wel gezellig beeld is. De kleuren vrolijken op.
Willekeurige Maassluizers zeggen: “Is it a bird? Is it an aeroplane?” verwijzend naar de Amerikaanse comics-subcultuur. “Knap, dat de Maassluise kunstenaars zelfkennis en -spot hebben kunnen opbrengen om dit object als hun uithangbord te verkiezen. Het is een leuk werkje met allerlei koppen erop. Ik krijg geen kunstkop van dit werk, het is een vrolijk werk op dit verder nogal saaie plein.”
Maassluise Kunstenaars vinden er ook iets van: “Bij de naam van dit object denk ik aan vroeger. Toen zei mijn moeder weleens: ‘Ik krijg een kunstkop van jullie’. Nu vind ik dit werk ook druk.” Een ander: “Is het kunst? Is het een ludieke actie? Beide panelen zijn op een Corneille geïnspireerde manier beschilderd. De plaats waar deze Kunstkop staat, is wel heel mooi gekozen. Hier huizen de mensen die zich werkelijk met kunst bezighouden en waar de kunst in hun hoofden ontstaat. Hier huizen dus de echte kunstkoppen. Het ‘project kunstkop’ is een prachtig voorbeeld van hoe je de jeugd bij kunst kunt betrekken.”

Verschillende meningen dus, in ieder geval kleurrijk. Het laat zien dat de jeugd betrekken bij het maken van kunst gestimuleerd zou moeten worden. Er wordt over de Kunstkop gesproken en dat maakt kunst mede interessant.

Klik hier als je meer over de Kunstkop wilt weten.  Voor de locaties van buitenkunstwerken klik hier.

De onthulling van de Kunstkop op 13 april 2019 door Ans van de Wiel en Fabiënne Prins, die samen het beeld hebben beschilderd.