De Stichting Maassluise Kunstenaars (SMK): Even voorstellen

De Maassluise Kunstenaars is een groep van (semi) professionele beeldende kunstenaars. Zij wonen in Maassluis of Maasland of hebben daar hun atelier. Zij maken kunstwerken die hun oorsprong vinden in verschillende kunststromingen en in een keur aan technieken. De resultaten zijn regelmatig te zien in Maassluis en daar buiten, via persoonlijke en/of gezamenlijke exposities.

Onder de tab Kunstenaars vindt u alle deelnemers aan de SMK. De SMK heeft twee ereleden, waarover u hieronder kunt lezen.

Voor de bestuurlijke activiteiten hebben de MK een stichting opgericht, kortweg de SMK. Deze treedt namens de MK naar buiten en organiseert ook ieder jaar de kunstroute, in samenwerking met partners. Het bestuur bestaat per februari 2018 uit de volgende personen:

David van der Houwen – voorzitter
Henny van Leeuwen – secretaris
Peter Anker – penningmeester
Gonny van den Nouwelant – bestuurslid/kunstenaar
Mick Otten – bestuurslid/kunstenaar

Wilt u deelnemen als kunstenaar aan de Stichting Maassluise Kunstenaars? 

De SMK staat open voor (semi)beroepskunstenaars, die in Maassluis of Maasland hun atelier hebben of daar wonen. Als  u wilt deelnemen aan de SMK kunt u een aanvraag indienen bij het secretariaat van de MK (info@maassluisekunstenaars.nl). Op ‘Uitgelicht’ (klik hier) vindt u meer informatie over de toelatingseisen en de procedure.

Omgang met gegevens van bezoekers van onze website

Per 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). In een nieuwsbericht over de AVG – klik hier – kunt u daar meer over lezen.

Jan Ouwenbroek – hiernaast geportretteerd door Dick Tulp – is een schilder pur sang. Jan is inmiddels de 90 gepasseerd, maar zijn motto is nog steeds: een dag niet geschilderd is een dag niet geleefd. Zijn enthousiasme voor het schilderen werkt aanstekelijk en alle tientallen jaren dat hij dit doet is hij het niet verleerd om te verwonderen en te bewonderen. Wie heeft er geen werk van Jan in zijn bezit of kent het niet van de diverse exposities die hij hield? Jan bracht landen en vernieuwende schildermethoden op canvas in Maassluis. Hiermee diende hij vele decennia het kunstklimaat in deze stad. Zijn passie voor het scheppen in verf en zijn kameraadschap met de kunstenaars tillen hem boven het maaiveld. Geen wonder dat hij erelid werd. Jan is geboren en woonachtig in Maassluis. Hij heeft zich niet willen vastklampen aan één bepaalde stijl, maar zich in meerdere richtingen ontwikkeld. Vroeger maakte hij meestal stadsgezichten van Maassluis en van steden en landschappen in Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje. Later ontstonden er meer figuratieve en non-figuratieve werken alsook materieschilderijen. Van de studies en schetsen werden in zijn werkruimte grote werken op het doek gezet. Zie zijn kunst op deze website.

Manon Lith (1947-2018) heeft als kunstenares veel invloed gehad in Maassluis en was vaak een inspiratiebron voor Maassluise kunstenaars. Zij heeft bijgedragen aan de kunstzinnige ontplooiing van een grote groep Maassluizers. Haar eerste expositie was in 1963. Later werden het circa 150 exposities, zowel in Nederland als in het buitenland. Zij beheerst vele technieken en is bekend om haar werk in olie en in aquarel. In 1995 ontving zij samen met Maarten ’t Hart de cultuurprijs van de gemeente Maassluis. Een prijs die slechts een enkele maal wordt verstrekt. Manon is is in 2018 overleden. Bij UITGELICHT kun je meer over Manon en haar werk vinden.